Whiskey sour

02.06.2017

 Poprvé se o něm můžeme dočíst v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jisté náznaky existence tohoto koktejlu však můžeme najít dokonce v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862. To jsme ovšem pořád docela daleko od doby, kdy se začala psát historie tohoto drinku.

Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. stoletína svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo a na širém moři čerstvé nenatrháte. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledná medicína navíc proklatě dobře chutnala. Nalistujete-li o kousek níže složení drinku Whiskey sour, bude Vám jasné, že jeho historie je podobná jako třeba historie ginu s tonikem.